Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калфин: НС ще гласува увеличаването на пенсионната възраст, дори и без одобрението на синдикатите

Снимка: БГНЕС

Социалният министър Ивайло Калфин предупреди, че в парламентът ще се намери мнозинство за увеличаването на пенсионната възраст, дори и без одобрението на синдикатите.

Има вероятност да не се стигне до съгласие между правителството и социалните партньори, които имат последна среща утре, преди крайния срок за законовите промени в общественото осигуряване, стана ясно от вицепремиера Ивайло Калфин.

Той обаче защити идеята си за увеличаване на пенсионната възраст с 2 месеца от догодина:

На мястото на синдикатите, с цялото ми уважение към тях, не бих смятал, че ще има подкрепа замразяването на възрастта в парламента. По-скоро моето усещане е обратното. Аз не намирам нито един аргумент на това ние да продължаваме да се запъваме, да не търсим трайно решение и декември месец хората да не знаят на колко години ще се пенсионират следващата година. Това е недопустимо и аз няма как да се съглася с тях.

АБВ подкрепя наказателното преследване на хората, които укриват пенсионни осигуровки, каза още Калфин:

Ще помоля да направим разлика между неплащането и укриването. Ние ще подкрепим укриването на пенсионни осигуровки, така както е криминализирането укриването на данъци. По отношение на плащането  - нека бъде както е при данъците – който се забавя, има затруднения на бизнеса и т.н.

Вицепремиерът присъства на церемония по връчването на 32 микробуса на общини, които ще превозват хора с увреждания.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!