Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Райна Кабаиванска разгледа реставрираните мозайка под базиликата "Света София"

Снимка: БТА

В София за първи път бяха показани части от реставрираните мозайки в подземния археологически музей под базиликата "Света София" . Сред първите, които видяха ценното наследство, беше оперната прима Райна Кабаиванска, която заяви: 

Има развитие на културата в един период, световен, на голяма криза и в един период, световен, когато много малко държави правят нещо за изкуството.
34 хиляди са регистрираните посетители на подземния археологически музей една година. Още 100 хиляди са минали през храма. 40 хиляди лева е инвестирала Столичната община в реставрацията на подземния музей, посочи кметът Йорданка Фандъкова:
Успяхме през тази година да реставрираме една трета от мозайките, които бяха открити тук, в момента те се довършват. Това са мозайки от IV век от първата ранно християнската  църква и се намират на естественото им място. Финансирахме този проект по програма "Култура" на Столичната община. Имаме намерение да продължим и през следващите години за да можем да довършим и да експонираме мозайките там, където са намерени в добър вид. По този начин да покажем историята на града и да направим музея, разбира се, още по привлекателен.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!