Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър излиза от рецесията и ще постигне икономически ръст

Две години след като Кипър бе изправен на ръба на фалита и бе принуден да вземе спасителен заем от тройката международни кредитори, страната излиза от рецесията и ще постигне икономически ръст. Това предвижда бюджетът на Кипър за 2015а г., който бе гласуван от парламента след остър дебат.

Одобреният от парламента бюджет за следващата година е първият след финансовата и икономическа катастрофа, ударила Кипър през 2013-а г., разчетите в който са за постигане на икономически растеж след продължилата 3 и половина години рецесия.

2015-а г. е третата и решаваща година от изпълнението на строгата антикризисна програма съгласно споразумението на Кипър с тройката международни кредитори за получаването на спасителния заем от 10 млрд. евро. Президентът Никос Анастасиадис заяви неотдавна, че тя ще отбележи нова страница в развитието на страната.

От 2015-а г. се очакват положителни темпове на икономически растеж в Кипър. През следващата година ръстът ще бъде около 0,4%, а през 2016-а г. и 2017-а г. ще се повиши до 1,6% и 2,3% съответно. Бюджетът за 2015-а г. е разчетен при инфлация от 1,1% Все още висока ще остане безработицата – 18% през 2015-а г., но тя започва да намалява, като ще стигне до 15,4% през 2017-а г. Слабо, с 0,6%, се увеличават публичните разходи. Ръстът идва най-вече от по-големите разходи за съфинансиране на проекти за развитие, както и за социалното подпомагане, след въвеждането от тази година на новата система за социални помощи на базата на гарантирания минимален доход.

Бюджетът за 2015-а г. е съставен, без да се въвеждат нови данъци или да се правят нови съкращения. Според финансовия министър Харис Георгиадис запазването на данъчния режим и данъчната стабилност е от първостепенно значение за създаването на благоприятен климат за бизнес и инвестиции в Кипър.

29-те депутати, които подкрепиха бюджета, се аргументираха с необходимостта от финансова стабилност в страната, докато 26-те депутати, гласували "против", обвиниха правителството, че това е бюджет на строги икономии, без перспективи за растеж, който оставя хората на ръба на нищетата.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!