Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрегнато очакване на Коледа в Германия

Германия преживява невероятни предколедни дни. От обединението на източната и западната част досега не е било толкова напрегнато. Традиционните посещения на коледни базари и шопинг маратони за подаръци на близки, роднини и познати, се съчетават с демонстрации против ислямизирането на страната и срещу онези, които търсят статут на бежанци или са имигранти по бедност, източващи социалните фондове.

Преди Коледа Германия е многолика, шарена, пъстра, цветна... На всеки ъгъл и площад се носят коледни песни и могат да бъдат опитани традиционни коледни специалитети – щолените, греяното вино и аперолите, курабийки, захарен памук, естествено – вурсчета и типичните картофени мекици.

Големите германски градове спазват традицията да канят свои побратимени градове или общини-партньори, които да изложат на коледните базари произведени от техни майстори коледни подаръци. В това отношение унгарците, поляците, украинците и гърците са много, много активни.

Наред с видимите публични прояви преди коледа, в Германия има една интересна традиция певци и актьори правят предколедни кухни за възрастни или за бездомните, които през последните години стигнаха рекорден брой. В големи зали или халета се правят безплатни обеди за бездомните.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!