Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианците отбелязват Бъдни вечер с намален бюджет

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Италианците отбелязват Бъдни вечер с намален бюджет, но в добро настроение.

Традицията Коледните празници да се посрещат у дома ще спазят близо 43 милиона италианци. Според статистиката това се дължи на кризата и заради нея само 2% от хората ще си позволят лукса да ги отбележат на ресторант.

Бюджетът за домашната трапеза тази година беше намален на  100 евро на семейство, но въпреки това, макар и семпла, тя ще е богата - където не може сьомга, ще има пъстърва, както изисква обичаят на Бъдни вечер на масата да присъства риба. Затова и най-популярното меню предлага ястия от змиорка и други рибни деликатеси.

Любопитна е съпоставката на подаръците, които Дядо Коледа ще донесе - таванът за разходи на фамилия от средната класа е до 200 евро, или с 20% по-малко от средните разходи в Европа. При италианците с годишен доход от 100 хиляди евро, обаче средствата за дарове  са 2000 евро и в сравнение с другите европейци те са абсолютни прахосници, отчита специален анализ на Апенините. Заможните харчат с 40% повече от всички останли жители на Стария континент заради това, че  си подаряват скъпи екскурзии, луксозни предмети и облекло.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!