Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папа Франциск посвети Рождество Христово на децата

| обновено на 25.12.14 в 14:59
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пред хиляди поклонници и туристи на площад „Св. Петър в Рим”, Папа Франциск произнесе традиционната папска благословия на Коледа към всички християни Urbi et Orbi - "Към града и към света". Според обичая, той ги приветства с думите: „Скъпи братя и сестри, Честито Рождество! Исус, Божият син, Спасителят на света се роди за нас. Роди се във Витлеем от девица, като по този начин бяха изпълнени древните пророчества. Девицата се казва Мария, а нейният съпруг - Йосиф."

В своето прочувствено слово и благословия, папата обърна внимание преди всичко на кризисните ситуации по света, значението на децата и егоизма на съвременния свят спрямо тях. Затова, уточни той, настоящето Рождество Христово е свързано с много сълзи и призова: „Господи, спаси децата, жертва на насилие! С децата се злоупотребява и се извършват насилия над тях”.

Папа Франциск посочи още, че те не са само жертва на военни конфликти, но и на егоизма на хората, заради което много от тях не се раждат, имайки предвид аборта. Неговата благословия бе насочена преди всичко към децата, но свързана недвусмислено с възрастните, от които те зависят.

Папата отправи послание и към болните хора и всички онези, които се грижат за тях. Той призова за мир в Близкия изток между палестинци и израелци, в Украйна, а така също и в конфликтните точки на Африканския континент.

Не на последно място той поиска надежда за всички бежанци, деца и възрастни, които да имат достойни условия на живот далеч от своя дом, но след това и по своите родни места. За да се постигне всичко това, по думите на папа Франциск, човечеството трябва да излезе от безразличието на глобализацията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!