Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По коледните празници са спасени 1500 бежанци край остров Сицилия

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Италианската брегова охрана спаси във водите на Сицилийския пролив 91 имигранти.  Те пътували с гумена лодка от африканските брегове към Италия. Имигрантите, сред които и две жени, били открити от хеликоптер на бреговата охрана и спасени малко преди гуменият плавателен съд да потъне.

Само за дните около Коледа, благодарение на оказаната помощ от италианските власти, до бреговете на остров Сицилия са достигнали 1500 бежанци. Сред тях и една нигерийка, която роди момченце на кораба „Етна” на италианската брегова охрана, превозващ част от тези бежанци тръгнали от либийския бряг към Италия.  Друг плавателен съд от нейния флот спаси 364 души. Сред тях 22 жени, три от които бременни и настанени в болница. На лодката, с която те пътували бе намерен трупа на млад мъж, по всяка вероятност починал от задушаване причинено от въглеводород. Нелегалният превозвач е задържан от полицията.

Всички имигранти пристигнали през последните часове в Сицилия се настаняват в центровете за временно пребиваване. Част от тези структури са в обсега на разследването на Рим „Столична мафия” за злоупотреби с държавни средства.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!