Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Организации искат президентско вето върху пренасочването на осигурителните вноски към НОИ

Снимка: БГНЕС
Няколко професионални организации настояват за президентско вето върху бюджета на Държавното обществено осигуряване в частта му, с която ще се пренасочат към НОИ осигурителни вноски от универсалните и професионалните фондове. Сред тях са Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, Асоциацията на лицензираните инвестиционни посредници, Българското актюерско дружество. Искането е депозирано до президента Росен Плевнелиев.

Частните пенсионни фондове и актюерите, подкрепени от инвестиционните посредници, смятат, че и сега правото на хората къде да постъпват задължителните им вноски е гарантирано и към момента с възможността те сами да посочват фонд. Според организациите чрез внесените поправки на практика няма да има информиран избор, защото се предлага той да се прави между две несравними по естеството си системи. Те оспорват и записания еднократен избор за лицата, които за първи път ще постъпят на работа след първи януари догодина. Фондовете са на мнение, че за първи път в историята на новия пенсионен модел в България се прави опит за противопоставяне между държавното и капиталовото осигуряване, като това ще доведе до неравнопоставеност за различните лица, без да има по-високи приходи в обществения стълб.

В писмото до държавния глава се казва още, че промяната се прави без оценка на въздействие. Не е поискано и не е отчетено становището на Комисията за финансов надзор, която е на мнение, че до момента средствата на пенсионните фондове се инвестират във финансови инструменти при строго спазване на ограниченията за рискове.

Организациите молят държавния глава да упражни правото си на вето върху текстовете от Кодекса за социално осигуряване, които се отнасят до втората вноска, и да ги върне за обсъждане отново в Народното събрание. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!