Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцки студенти събират средства, за да гласуват в страната си

Снимка: БГНЕС

Гръцки студенти и имигранти в чужбина излязаха с апел за събиране на средства, които да им позволят да се върнат в страната и да гласуват. Според гръцкото законодателство, гласуване е разрешено само на територията на страната.
Гърци, които кризата и безработицата е принудила да живеят в чужбина, както и студенти без излишни средства, отправят апел за финансова помощ. Тяхната онлайн-платформа е „Полет към демокрацията”. Търсят средства, за да си покрият транспортните разходи до Гърция и да участват в извънредните парламентарни избори.
От призива ясно прозира, че това са симпатизанти на опозиционната партия Сириза. В обръщение се посочва, че едно ляво правителство в Гърция ще действа като двигател за повече гласове в Европа срещу строгите реформи. Създателите на идеята са имигранти с ниски доходи и студенти. Апелът завършва с думите ”Молим да помогнете на нашия полет към демокрацията, която ще дойде”.
Днес гръцките сайтове, един след друг, публикуват този странен начин за групово финансиране и съгласно закона гарантират,че средствата ще се използват само за трансфер до Гърция в изборния ден. Участниците в кампанията публикуват личните си данни, както и стойността на най-евтиния билет до Гърция.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!