Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стралджа ще прилага проект за отопление с геотермална вода

Снимка: www.yambolpress.bg

Стралджа очаква значителни икономии в общинския бюджет благодарение на алтернативни източници на отопление в училищата и детските градини. Вече е разработен проект, в който се предвижда отоплението да става с геотермална вода. 

Проектът за отоплението на обществените сгради не се класира сред одобрените за финансиране по Програмата за трансгранично сътрудничество, но от Община Стралджа не са се отказали от неговото осъществяване. Според инж. Радостина Василева - началник отдел "Териториално селищно устройство" в общината, заложените в проекта параметри ще икономисат много бюджетни средства:
 
Дебитът, който ние използваме е 6,5 литра при 78 градуса температура, това са ни проектните предложения. Не са твърде много средствата, може би около около 500 000 лв., за отоплението на двете училища и двете детски градини, с цялостното им отопление. Правени са изчисления до 50 процента може да се намали. Това ще доведе до много икономии в бюджета.

Това е вторият проект на община Стралджа, в който се разчита на алтернативна енергия. През 2014 година в града и близките села стандартното улично осветление беше заменено с осветление със слънчеви панели.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!