Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кораб с 360 бежанци, изоставен в Средиземно море, акостира в Италия

| обновено на 03.01.15 в 12:38
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Търговският кораб „Езадин” със спасените от италианската брегова охрана сирийски бежанци пристигна в Кориляно Калабро. Корабът, плаващ под флага на Сиера Леоне, беше изоставен от превозвачите, оставен на автопилот и в последствие останал и без гориво, бедстваше недалеч от бреговете на област Пулия.

Под ръководството на специалисти от италианската брегова охрана и теглен от плавателен съд на европейската мисия „Тритон”, корабът „Езадин” успя да акостира, въпреки трудностите, в пристанището на Кориляно Калабро. 

Точният брой на бежанците, които са сирийци1 е 360, от които 243- ма мъже, 43 жени – от тях 4-ри бременни и 74 деца. Някои са премръзнали но общото им здравословно състояние е добро. Веднага им беше оказано съдействие. Те ще бъдат отведени в различни центрове за временно пребиваване на бежанци в област Калабрия и съседните й райони.

Италианската брегова охрана отбелязва този нов метод за трафик на имигранти с големи кораб,и оставени в един момент на автопилот, без екипаж на борда, което е изключително опасно. Без навременно съдействие на военноморските и военновъздушни сили, биха се разбили в скалистите италиански брегове между Адриатическо и Йонийско море.

От ООН благодариха на Италия за положеното усилие, отговорност и грижи за спасяването на бежанците. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!