Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания повиши мерките за сигурност след атентата в Париж

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мерките за сигурност във Великобритания бяха повишени след терористичния акт в Париж. Британският премиер Дейвид Камерън предложи помощ на френските власти.

Британската полиция почете с едноминутно мълчание паметта на двамата френски полицаи, убити в Париж пред офиса на списанието „Шарли ебдо”. В същото време специалният отдел за справяне с извънредни ситуации „Кобра” се срещна, за да обсъди нападението в сряда, при което загинаха 12 души. Министърът на вътрешните работи Тереса Мей бе председател на срещата, а премиерът Камерън предложи на Франция помощ от разузнавателните служби за издирване на нападателите. Тереса Мей е била запозната на срещата с рисковете за подобни нападения срещу медии на Острова. 

Британските власти засилиха мерките за сигурност по гарите и фериботните терминали, въпреки че официално не се смята, че нападателите могат да потърсят укритие във Великобритания. Поне засега не е вдигнато нивото на заплахата от терористични нападения на Острова, но бдителността на полицията е повишена. 

Снощи на площада „Трафалгар” в Лондон хиляди хора се събраха на мълчаливо бдение за жертвите и ранените в Париж. Кралицата изпрати съболезнованията си на семействата на жертвите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!