Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция обмисля общи мерки за сигурност с още няколко държави

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Франция покани министрите на вътрешните работи и правосъдието на няколко държави, за да обсъдят общи мерки за сигурност след атаката срещу "Шарли ебдо". Сред поканените е главният прокурор на САЩ Ерик Холдър.

В неделя Холдър ще участва в международен форум, организиран от вътрешното министерство на Франция. По време на разговорите ще се обсъждат рисковете за сигурността от хора, които се завръщат от размирни райони по света с намерението да извършат нападения в родината си. Смята се, че хиляди европейци са пътували до Йемен и Сирия, където са приели екстремистка идеология.

Очаква се с визитата си Ерик Холдър да задълбочи споделянето на информация от разузнаването между Франция и САЩ за предотвратяване на бъдещи атаки. Неведнъж в миналото Америка е заявявала готовност за размяна на информация с "най-стария си съюзник".

Междувременно стана ясно, че двамата братя, заподозрени за атентата от няколко години, са със забрана да влизат в Съединените щати в продължение на няколко години.

Местните власти казват, че атаката в Париж е локална и засега няма причина за увеличаване нивото на терористична заплаха в САЩ..

През вчерашния ден имаше засилени мерки за сигурност около централата на ООН в Ню Йорк и по френските дипломатически представителства. В края на деня президентът Барак Обама посети Френското посолство във Вашингтон, където се подписа в книгата за съболезнования.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Андрю Паркър

Шефът на МИ5: Ислямистка групировка в Сирия планира широкомащабни атентати на Запад

Генералният директор на МИ5 Андрю Паркър заяви, че ислямистка групировка в Сирия планира широкомащабни атентати на Запад, предаде "Франс прес". Според него има риск от нападения, които може да бъдат извършени от завръщащи се от Сирия бойци от различни..

публикувано на 09.01.15 в 07:45