Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партия "Златна зора" първа публикува кандидатите си за предсрочния вот в Гърция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцката крайнодясна партия "Златна зора" първа публикува кандидатите си, които ще участват в парламентарните избори на 25-и януари. И този път "тежката артилерия” на формацията са бивши военни, поставени на челни места в листите. Изненадващо е, че в много райони сред кандидатите са и млади хора – от експерти до безработни.

Всички 12 депутати от партията, които са следствени, оглавяват листите й и ще участват във вота. Лидерът на "Златна зора" Никос Михалолякос е кандидат за депутат в Атина. Чрез адвоката на защитата представителите, които са задържани месеци вече в следствието, отправиха иск да бъдат освободени, за да проведат предизборната си кампания. Те са обвинени в организиране на престъпна група, но делото срещу тях все още не е започнало. Очаква се решението на прокуратурата.

Социологическите проучвания за избирателната нагласа на гърците отново показват, че симпатизантите на "Златна зора" я поставят на трето място по влияние. Според коментарите това е тревожен сигнал както по отношение на вътрешната политика на страната, така и към европейските партньори. Би могло да се стигне дори до неочаквано влияние на крайнодесните – ако "Златна зора” действително стане трета партия след изборите, тя да получи мандат за съставяне на правителство.

На парламентарните избори през 2012-а година формацията успя да спечели 18 места в гръцкия парламент.

До края на деня всички партии трябва да представят списъка с кандидат-депутатите си.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!