Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцката крайнодясна партия "Златна зора" остана без държавна субсидия за изборите

Снимка: ЕПА/БГНЕС
"Златна зора" остана без субсидия за изборите. Министерството на вътрешните работи приложи за първи път промяната в закона, като прекрати държавното финансиране на партия, квалифицирана като "престъпна организация".

Лидерът на партията, както и още 12 депутати, са в следствието от месеци с обвинения за участие в престъпна група. Всички те са в листите на формацията за предстоящите парламентарни избори. Задържаните отправиха иск към съдебните власти за освобождаване под гаранция, за да проведат предизборната си кампания. Все още съдът не е взел решение по иска.
"Златна зора" почти не присъства сред масираните предизборни кампании на другите партии. Кандидат-депутатите от целия политически спектър отказват да участват в телевизионни дебати, ако на тях присъстват и политици от "Златна зора". Така крайнодесните реално нямат достъп и до гръцките медии, но въпреки това в социологическите проучвания "Златна зора" е на трето място по доверие сред гърците.
Полицията засили мерките за сигурност в дните преди изборите и след сигнал на Европол за риск от терористичен акт в европейска страна .От дирекцията на полицията съобщиха,че няма конкретни данни Гърция да е цел за нападение, както и информация за преминаване на джихадисти през територията на страната.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!