Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България навлиза в дефлационна спирала, предупреждават експерти

Снимка: БГНЕС
България навлиза в дефлационна спирала, предупредиха експерти. Процесът се наблюдава от лятото на 2013-а година, показва анализ на синдикалисти и икономисти.

На годишна база дефлацията у нас достигна минус 1,6 на сто и е най-висока в Европейския съюз, съобщи лидерът на КНСБ Пламен Димитров. По неговите думи вече година и половина няма политическо противодействие на процеса, нито антидефлационна програма на никое от последните правителства:

Всички очаквания за продължаващо намаляване на цените, които доминират, предопределят един процес на спирала, която започва да се завърти наистина към дъното, да заплашва да затваря предприятия, да изхвърля работници на улицата и естествено да не плаща заплати и да продължава да задълбочава негативния дефлационен сценарий, ако няма мерки.

Мерките, които синдикатите предлагат: нов механизъм на разпределяне на доходите, на договаряне на работните заплати и стимулиране на потреблението:

Повишаването на доходите, в това число на минималната работна заплата, просто няма алтернатива като едно от направленията за борба с дефлацията, в тази връзка естествено разполагаемия доход, но не като първа стъпка. По него поне трябва да има 30 процента, ако няма по друг.

Необходимо е и стимулиране на инвестициите в инфраструктурата, включително във ВиК сектора и железниците.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Кръстьо Петков: Дефлацията влече спад в производството

Независими експерти, икономисти и финансисти се събират днес в София на форум на тема „Дефлацията – икономически и социални измерения“, организиран от КНСБ и Съюза на икономистите. Те ще изразят тревогата си, че България е с най-висока средногодишна..

публикувано на 02.02.15 в 10:05

Форум ще търси решения срещу задържащата се дефлация

Форум на тема "Дефлацията – икономически и социални измерения" търси да обостри вниманието към продължително задържащите се дефлационни процеси у нас. Организаторите от КНСБ и Съюза на икономистите в България ще представят анализ на дефлационните тенденции..

публикувано на 02.02.15 в 08:15