Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обама поиска от Конгреса да гласува резолюция, която да му разреши официално използването на военна сила срещу "Ислямска държава"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Барак Обама поиска от Конгреса да гласува резолюция, която да му разреши официално използването на военна сила срещу "Ислямска държава". Това е първото подобно искане от американски президент след като през 2002-ра Джордж Уокър Буш получи разрешение за обявяване война на Ирак. Ако законодателите гласуват проекта в сегашния му вид, той ще бъде валиден за период от три годни, като по този начин ще остане в сила и в началото на мандата на новия обитател на Белия дом.

При представянето на предложението си Обама даде да се разбере, че намерението му не е изпращането на сухопътни войски.

Убеден съм, че Съединените щати не трябва да бъдат въвличани отново в една продължителна сухопътна война в Близкия изток. Това не е в интерес на националната сигурност и не ни е необходимо, за да победим "Ислямска държава".

Президентът допълни, че за сухопътните операции се разчита на местните сили, които според него са най-добре запознати с локалните действия на "Ислямска държава".

В проекторезолюцията не се изключва пряката намеса на американски бойци. Предвижда се използването на специалните части и други отряди по необходимост като в случаите за спасяване на заложници или залавяне на джихадистки лидери.

Очаква се предложението на Барак Обама да бъде обсъдено от законодателите в следващите няколко седмици. Някои конгресмени са за по-агресивни мерки на САЩ и изпращането на сухопътна армия, докато други не са склонни да подкрепят още една дълга военна кампания като се има предвид цената на войните в Афганистан и Ирак.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!