Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български и румънски проби не отчетоха промяна в качеството на водата в р. Дунав

Снимка: архив

Няма промяна в качеството на водата в река Дунав и засега не са установени  замърсявания. Това сочи мониторингът, извършен от Регионалната лаборатория на Басейнова дирекция в Монтана. Изследванията бяха направени след потъването на баржа, натоварена с 850 тона химически препарати в румънския участък на реката в сряда по обед.

Днес е получена информация от румънското Министерство на околната среда, водите и горите, че резултатите от мониторинга на водата в Дунав, надолу по течението, са без изменение, а пристанищната администрация е предприела мерки за изваждането на товара на барджата. Екип на администрацията на румънски води от Банат ще бъде непрекъснато на мястото на инцидента с цел наблюдение на качеството на водите в района. Пробонабирането за изследване на качеството на водата в българския участък продължава и в почивните дни, съобщиха от Басейнова дирекция.

Мониторингът  на водите на река Дунав при Ново село продължава. Проба за нов анализ е взета днес следобед, такава ще бъде взета и утре.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!