Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Автомагистралите "Марица" и "Струма" ще бъдат завършени през октомври

Снимка: БГНЕС

Строежът на Северната скоростна тангента на Софийския околовръстен път започва в сряда. Това съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Тя представи отчета на министерството за първите 100 дни на кабинета.  Преди отчета, в министерството беше подписано споразумение със Световната банка за разработване на визия за въвеждане на ТОЛ система при ползване на пътищата. Министър Павлова уточни кое е по-справедливото заплащане на пътните такси и двойното увеличение на приходите при този вариант:

Защото най-важен е принципът - който най-много използва пътищата, който най-много руши пътищата, който най-много се движи по тях - той да плаща и най-много. Това ще даде възможност за много сериозно увеличение на приходите. Знаете, средно годишно приходите от винетките са около 200 000 000 лв. А по предварителни изчисления тази сума дори би могла да бъде удвоена.

130 км. нови магистрали ще бъдат завършени тази година.

"Марица" - магистралата, която закъснява с повече от година, ще бъде завършена изцяло най-късно до октомври изцяло.  Но юни месец ще пуснем първия участък от тази магистрала. Магистрала "Струма" ще бъде готова до края на месец октомври тази година. В участъка ЛОТ2  - Дупница-Благоевград-Сандански-Кулата, един участък, който макар и 15 км. е доста сложен, най-късно, надявам се, на 1 август да може и този участък също да бъде пуснат в експлоатация през лятото на тази година. Северната скоростна тангента на Софийското околовръстно е проект също, който успяхме да размразим, да започнем отчуждителните процедури и вече имаме даже издадено разрешение за строеж.

Регионалният министър подчерта размразяването на европейските плащания и старта на програмата за енергийна ефективност. Предстои реформата във водния сектор и окрупняване на водните дружества. Повече строителен контрол и проверки по плажовете са част от намеренията на министерството.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!