Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинският външен министър Павло Климкин пристига на посещение в София

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Министърът на външните работи на Украйна Павло Климкин пристига на официално посещение в София, където ще разговаря с българския си колега Даниел Митов, с премиера Бойко Борисов и с председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Актуалното развитие на конфликта в Украйна, включително положението на нашите сънародници там, реформите в страната и българската подкрепа за тях ще бъдат част от темите, на които се акцентира в съобщението на българското външно министерство по повод визитата.

Украинският първи дипломат Павло Климкин пристига в София на фона на надежди и съмнения за стабилността на примирието между украинската армия и сепаратистите в Донецка и Луганска област.

Поредното споразумение за прекратяване на огъня в източноукраинските райони беше договорено между руския президент Владимир Путин, украинският държавен глава Петро Порошенко и лидерите на Европейския съюз на 12-и февруари в Минск. Предишните опити за мир се провалиха и до момента загиналите в тази необявена война са повече от 5400, по данни на ООН.

Публикациите за опитите на правителството в Киев да привлече повече младежи в украинската армия, включително от етническите малцинства, принуди преди три дни българският министър на външните работи Даниел Митов да повтори призива към украинските власти да спазват принципа на пропорционалност при мобилизацията. В петък обаче председателят на Асоциацията на българите в Украйна и депутат във Върховната рада Антон Киссе опроверга твърденията, че сънародниците ни масово искат да избягат от страната. Киссе нарече спекулации и информациите, че представители на българската общност подкрепят действията на проруските сепаратисти.

Българската етническа общност в Украйна наброява повече от 200 хиляди души и е шестата по численост в страната. Повечето обаче са украински граждани и нямат български паспорти.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!