Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Митов: Няма алтернатива на членството в НАТО и Европейския съюз

| обновено на 17.02.15 в 17:51
Снимка: mfa.bg

Няма алтернатива на членството в НАТО и Европейския съюз, заяви министърът на външните работи Даниел Митов. Само в НАТО България може да се чувства сигурна, допълни той.

Член 5-и от Северноатлантическия договор е основен гарант за нашата национална сигурност. НАТО означава сигурност, НАТО означава стабилност. Само тогава страната ни ще бъде сигурна по отношение на заплахите, които в последно време стават прекалено много. Има фактори, които се опитват да ни отдалечат от този избор, да ни кажат "има и други алтернативи", не – няма. "Ислямска държава", така наречената, не е алтернатива на Европейския съюз и НАТО. Евразийският съюз ние не знаем на какви ценности точно се изгражда. Няма държава в рамките на Европейския съюз и НАТО, която да не иска Русия, с която можем да споделяме еднакви ценности, еднакви правила, но в последно време това желание беше едностранно прекъснато.

В отчета на първите 100 дни от мандата си дипломат номер акцентира върху кризата в Украйна.

Може да се очаква разведряване в отношенията между България и Русия, ако се спазва споразумението от Минск за Източна Украйна, обясни Даниел Митов.

Не можем да стоим настрани от факта, че умишлено е дестабилизирана Украйна. Никой не иска увеличаване на санкциите, никой не иска задълбочаване на кризата. За това обаче трябва воля от всички страни, въвлечени в конфликта.

След отказа на Русия от газопровода "Южен поток" външният министър обяви твърдото намерение на България да участва  в разпределението на бъдещия газ, който Европа ще внася от Азербайджан:

Ще настояваме за диверсификация не само на източниците, но и на трасетата. Азерски газ, това означава, че България трябва да преразпределя евентуално други количества, които евентуално биха могли да влизат от Турция. Европейската комисия трябва да е наясно, че ние ще защитаваме по всякакъв начин ролята си на транзитна държава. 

Приоритет за правителството остава отпадането на визите за българите, пътуващи до САЩ и Канада, като Митов отправи надежди към Еврокомисията Юнкер да защити българския интерес. 

Аз съм убеден, че в рамките на европейската солидарност ще бъде също оказан съответният натиск.

Външният министър определи като успех възстановяването на държавни гаранции за германските инвеститори у нас и освобождаването на българските пилоти на хеликоптер, отвлечени в Судан. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!