Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работодатели ще приобщават малките предприятия към практиките на корпоративна социална отговорност

| обновено на 20.02.15 в 20:57
Снимка: интернет

Българските работодатели ще приобщават малките и микропредприятията към практиките на корпоративната социална отговорност. Това стана ясно на първата работна среща по двугодишен проект, посветен на социалните ангажименти на компаниите към персоналa и обществото.

Корпоративната социална отговорност е практика за една част от компаниите. За друга част от тях е бреме, а трети са чували за принципите на социалните фирмени политики, но не ги прилагат. Това коментира заместник-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев.

Практиката и нашите резултати показват, че корпоративна социална отговорност, грижата към обществото, грижата към околната среда, грижата към средата въобще и накрая, но не на последно място, грижата към работниците и служителите със специфични мерки дава много по-големи резултати, отколкото средствата, изразходвани за това, обясни председателят на Търговско-промишлената палата Цветан Симеонов.

Според Асоциацията на индустриалния капитал приоритет в приобщаването към практиките на корпоративната социална отговорност трябва да бъдат малките фирми.

Изключително високо ценим постиженията на големите компании в областта на корпоративната социална отговорност. Но без да подценяваме техните усилия, все пак те са в една малко по-облагодетелствана позиция. 500 лева похарчени от едно малко предприятие, са в някакъв смисъл повече от пет хиляди лева, похарчени от едно голямо, посочи Теодор Дечев.

Според работодателите постигнатото досега в сферата на корпоративната социална отговорност е резултат единствено от доброволността и нормативно разписаните правила само могат да затруднят процеса на установяване на добрите практики.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Работодатели очакват тази година доходите в частния сектор да нараснат между 2 и 4 процента

Работодатели очакват тази година доходите в частния сектор да нараснат между 2 и 4 процента. Прогнозата е и за по-висока инвестиционна активност, но безработицата ще се запази. Трудна за прогнозиране година с възможни положителни и отрицателни..

публикувано на 05.01.15 в 12:03

Работодателите не приемат меморандума за пенсионната реформа, подписан от правителството и синдикатите

Работодателите не приемат меморандума за пенсионната реформа, подписан от правителството и синдикатите, потвърди в интервю за БНР председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. Още вчера от Българската стопанска камара..

публикувано на 15.12.14 в 10:18

Божидар Данев: Засега работодателите не са канени да обсъждат нито един от тези въпроси с правителството.

Бизнес организациите разбраха от медиите за подписаното споразумение между правителството и синдикатите. Изпълнителният директор на Българската стопанска камара Божидар Данев заяви пред БНР, че това са сепаратистки действия , които   поставят под..

публикувано на 14.12.14 в 15:23

Работодателите отхвърлят натиска за промяна на проектобюджета

Работодателски организации изразяват тревога от натиска върху институциите за промени в основни параметри на проектобюджета за следващата година. В общата декларация не се споменава, че повод за документа е днешният протест на КНСБ, но бизнесът се обявява..

публикувано на 11.12.14 в 16:33