Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световноизвестният фонтан Ла Баркача на Бернини в Рим няма да е вече същият

Снимка: Елена Шаханова

Последствията от вандализма на феновете на "Фейенорд" в Рим, предизвика възмущение в целият свят. Фонтанът „La barcaccia” от скулптурите Пиетро и Джан Лоренцо Бернини на площад “Piazza di Spagna” не може да бъде напълно възстановен.

Световноизвестната творба на Бернини няма да е вече същата, заявиха специалистите след щателна експертиза. Те установиха 110 повредени места, повечето от които непоправими, защото липсват съответните фрагменти. Това са драскотини и ожулвания от стъкло, в случая от употребени бутилки от пияните фенове. Спасен е 10-сантиметров фрагмент поставен отново на мястото му.

Освен това, нанесените щети на магазините възлизат на 3 милиона евро – средства, които Асоциацията на потребителите смята да поиска по юридически път от Холандия. От „Фейенорд” се извиниха, но не поемат отговорност. Говорител на холандското посолство в Рим обясни, че виновниците ще бъдат наказани и още е рано да се говори, че Холандия не иска да плати щетите нанесени от ултрасите. Заместник председателят на Европейската комисия - холандецът Франц Тимерманс нарече случилото се „варварщина и  невъзпитание” и поиска строги мерки срещу проявилите се.

Разследване се води от италианската прокуратура и холандската полиция.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!