Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папа Франциск се срещна с Ангела Меркел във Ватикана

Снимка: БГНЕС / Снимка: БГНЕС
Германският канцлер Ангела Меркел бе на частно посещение при Папа Франциск. Това е трета среща между тях, откакто той оглавява Римокатолическата църква.

Аудиенцията, продължила 40 минути, е била поискана от Ангела Меркел във връзка срещата на Г-7 през месец юни в Германия. По време на разговора с Папа Франциск са били обсъдени проблемите на Европа, икономическата криза и как по мирен път да се намери решение за конфликта в Украйна. Засегнати са били темите за борбата срещу бедността и глада, трафика на хора, здравеопазването, правата на жените.

Меркел е направила и парично дарение, предадено лично на Папата в бял плик, предназначено за децата на бежанците от Сирия, Ирак и Близкия Изток. Двамата са си разменили и лични подаръци: дискове с музика на Бах и една книга за Папа Франциск, медал на понтификата, изобразяващ Св. Мартин, който дава наметалото си на бедните. Във връзка с това, Папата уточни, че държи да поднася този дар на държавни глави и премиери, защото в тяхната работа трябва да е заложена закрилата на бедните. Отговорът на Меркел бе: Ние се опитваме да правим всичко възможно.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!