Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възобновяват плащанията по ОП "Регионално развитие"

| обновено на 23.02.15 в 17:27

От днес формално се размразяват спрените досега средства от Европейския съюз по програмата "Регионално развитие", съобщиха от представителството на Еврокомисията в София. Повторното изплащане на средства сега започва, след като България се съгласи на така наречената "финансова корекция", или санкции от близо 50 милиона евро за нейна сметка, с цел да не загуби изцяло парите до края на финансовия период. 

Еврокомисията незабавно ще пристъпи към първо плащане от над 52 милиона евро. София е поискала през февруари възстановяване на плащания за над 92 милиона евро, които трябва да бъдат получени през март, обясни министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова:
Ние още през декември изпълнихме всички условия за размразяване на средствата по програмата. Вече за писмото, с което бяхме и официално уведомени от Европейската комисия започва реалното възстановяване и изплащане на всички средства. Още днес с това писмо са наредени първите 52 милиона евро, буквално до няколко седмици, най-късно до средата на март, очакваме и последния сертификат, който изпратихме буквално преди броени дни с приспаднатите финансови корекции. Това са още допълнително 92 милиона евро, които ще ни бъдат възстановени, така че изключително сме удовлетворени и щастливи, разбира се, и доволни от това, че изцяло са ни отблокирани средствата по абсолютно всички приоритетни оси на ОП "Регионално развитие". 
Плащанията се възобновяват, след като от Брюксел са изпратили официално писмо до българските власти. Парите по две оси по програмата "Регионално развитие" бяха замразени през лятото на миналата година заради одит, при който бяха установени пропуски в система за управление и контрол на средствата от ЕС и заради нарушения в конкурсите за обществени поръчки и избора на фирми-изпълнители. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!