Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция иска пълна промяна на европейската стратегия за нелегалните имигранти

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гърция иска пълна промяна на европейската стратегия за нелегалните имигранти. Съветът на Европа предупреди Атина да вземе мерки за ограничаване на проявите на расизъм и омраза срещу имигрантите и ромите.

От днес започва постепенно освобождаване на нелегалните имигранти, задържани с месеци в един от центровете, намиращ се в Амигдалеза. След няколко случая на самоубийство на имигранти новото правителство в Атина променя политиката си и ще закрива съществуващите досега центрове, като прехвърля имигрантите в нови от отворен тип, при по-добри условия. Контролът върху лицата ще се упражнява от полицията, където трябва да се явяват два пъти на месец.

Финансирането от Европа на центрове за задържане на имигранти не е решение на проблема в Гърция, смятатат от министерството за защита на гражданите. В страната има още 300 хиляди нелегални, както и 500 хиляди, които са с временно разрешение за пребиваване. Повечето нелегални имигранти не желаят да останат в Гърция, където не могат да си намерят работа и искат да бъдат допуснати в други европейски страни.

Ако Европейският съюз не промени стратегията си, нека нарушим едностранно Шенгенския договор, ще издадем документи на 300 хиляди нелегални имигранти и те ще залеят Европа, заяви заместник-министърът на обществения ред Янис Панусис, като уточни, че това е негово лично мнение.

От друта страна, Съветът на Европа подкани Гърция да изработи незабавно стратегия за борба с ксенофобията и расизма. Европейски експерти са установили, че нелегалните имигранти в Гърция често са обект на насилие, но не се обръщат към властите от страх от екстрадиция.

Присъствието на хиляди нелегални имигранти в страната даде основа за разрастване на влиянието на крайнодясната ксенофобска партия „Златна зора”, която на последните избори бе трета политическа сила.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!