Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лични оръжия на революционери бяха изложени в Народното събрание

Снимка: БГНЕС

Лични оръжия, принадлежали на  Васил Левски, Христо Ботев, Панайот Хитов, Георги Сава Раковски и Захари Стоянов бяха изложени  в Народното събрание в навечерието на Националния празник на България - 3 март. Откритата от председателя на парламента Цецка Цачева изложба включва репродукции на картини, пресъздаващи моменти от Руско-турската война,  предоставени от Националния военноисторически музей, и  посветени на национално - освободителното движение и изграждането на съвременната българска  държава. В присъствието на дипломати, депутати и общественици известният историк проф. Андрей Пантев призова на този ден да бъде забравено политическото противопоставяне:

Тази изложба крие цяла гама от саможертва, упование, надежда и тревоги. Няма красиви войни, когато държиш пушка или ракета, или си в танк, ти не си ангел, но има нравствени войни,  има войни на вярата. В случая едновременно война на вярата и нравствена война, защото руснаците и техните съюзници идваха не само да освободят славяни и българи, те идваха да освободят славяни. Така че в този случай Русия изпълняваше велика европейска мисия, така че коленичим, благодарни сме, знаем собствената си стойност и цена, но знаем, че не сме го направили сами. Това е разликата на един цивилизован и благодарствен народ.

Специален гост на събитието бяха децата от Детския радиохор на Българското национално радио, които поздравиха присъстващите със свои изпълнения. Председателят на парламента Цецка Цачева им връчи плакет по повод 55-тата годишнина от създаване на Детския радиохор.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!