Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миков в писмо до президента: Парламентът нарушава Конституцията

Михаил Миков
Снимка: БГНЕС

Лидерът на БСП Михаил Миков съобщи в парламента, че ще изпрати писмо до президента, в което ще очертае според БСП противоконституционните действия на гласувалите вчера партии в Народното събрание в подкрепа на новия външен дълг от 16 милиарда лева. Според Миков не може президентът предварително да обявява, че не обмисля налагането на вето, преди да бъде запознат с фактите:

Не може да се говори за върховенството на закона, когато Народното събрание не спазва Конституцията. Не може президентът да има претенция за държавен глава, когато самият той не се съобразява с Конституцията, и предварително, преди още да се е запознал с фактите, със стенограмата, със събитията в Народното събрание, да казва, че не обмисля вариант за вето. Това не е предварителен въпрос, а е въпрос, който почива на факти и на Конституцията.

По повод обявената готовност от лидера на АБВ Георги Първанов да подаде оставка от председателския  пост заради вчерашната подкрепа на депутатите от партията на новия държавен дълг, Михаил Миков коментира, че не иска да се бърка във вътрешнопартийни работи:

Очевидно вчера в Народното събрание се видя една конфигурация, която днес създава напрежение в политическото пространство. Някои политици говорят за оставки, цели ръководства, неубедителни обяснения... Не искам да се бъркам във вътрешния живот на други партии. За разлика от АБВ, които често се изкушават да коментират вътрешнопартийния живот в БСП, ние не би трябвало да се поддаваме на такива изкушения.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!