Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

печат преглед чужбина
Снимка: -1.00000000000000

Убийството на Борис Немцов продължава да бъде водеща тема за чуждите издания. 

Разстрелът очевидно бележи началото на нова ера в руската политика и тя едва ли ще бъде красива, пише в коментар ГАРДИЪН. На този етап е абсолютно неясно кой е отговорен за тази смърт. Трудно е да се повярва, че Владимир Путин наистина би могъл да нареди убийството на Немцов. Не защото Путин е пацифист, а защото не би имал реални ползи от такова деяние. Освен това за лидер, чиято легитимност отчасти се базира на начина, по който сложи край на откритото и насилствено беззаконие на 90-те, фактът, че това се случва толкова близо до Кремъл, причинява смущение, отбелязва изданието.

Убийството на Немцов е лош знак, завяват политици и експерти пред ВЕДОМОСТИ. Според тях е прекрачена психологическа граница, отвъд която властта и динамичният слой на руското общество окончателно се разминават. Убийството, станало "в най-силния разгар на студената гражданска война в обществото", неизбежно ще промени Русия, пише още ВЕДОМОСТИ  в друга статия.

Случилото се едва ли ще промени отношението на международните инвеститори към Русия, посочва КОМЕРСАНТ, като се позовава на експерти и участници на пазара. Изданието очаква известна реакция на фондовия и на валутния пазар през първия ден на търговия след трагедията, но според него решаващи са други фактори. Заради покушението срещу Папа Йоан Павел Втори никой не започна да се отнася по-зле към Италия или Турция, не се промени и отношението към САЩ заради убийството на Кенеди, отбелязва вестникът. Финансистът Сергей Романчук обаче предупреждава, че гибелта на политик от опозицията затвърждава имиджа на Русия като страна, в която се рушат държавните институции, а в такава държава чуждите инвеститори не могат да се чувстват защитени.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!