Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Берлускони оправдан окончателно по делото "Рубигейт"

| обновено на 11.03.15 в 17:10
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Бившият премиер на Италия Силвио Берлускони бе окончателно оправдан по делото "Рубигейт". Решението е на Касационния съд. На първа инстанция Берлускони бе осъден на 7 години лишаване от свобода, от които една – за секс с малолетна проститутка и шест – за злоупотреба с власт, както и на пожизнено лишаване от правото да заема обществени постове, впоследствие оправдан от Апелативния съд.

Оправдателната присъда на Касационния съд е окончателна. Тя бе формулирана след деветчасово заседание и потвърждава решението на Апелативния съд в Милано, който оневини Силвио Берлускони по делото "Рубигейт" по всички обвинения, преценявайки, че престъпления не е имало. Причините за решението на Касационния съд ще станат известни до 90 дни. 

Силвио Берлускони научи за оправдателната присъда у дома си в Аркоре. Изключително щастлив от това, той е готов да се върне с пълни сили на политическата сцена чрез своята партия в парламента "Форца Италия". Случаят "Рубигейт" е с давност от 2010-а година. Тогава, като премиер, Силвио Берлускони поиска от полицейското управление в Милано да бъде поверена на негово доверено лице задържаната заради кражба непълнолетна мароканка Карима Ел Махруг, известна като Руби, участвала в увеселения в неговия дом. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!