Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теменужка Петкова: Планираните съкращения във "Видахим" не са заради законовите промени

Теменужка Петкова
Снимка: БГНЕС

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова отхвърли твърденията, че промените в Закона за енергетиката са станали причина за съкращения на хора във "Видахим". Там е планирано освобождаване на 300 души с обяснението, че заводът не може да работи нормално, тъй като НЕК бави плащания за ток, изкупен от ТЕЦ "Видахим". 

Информацията за съкращаването на около 300 души в най-бедния регион в България – Видин, е тревожна, но не доумявам защо като причина се посочват промените в Закона за енергетиката, които отскоро са в сила, смята Петкова: 
Само от "Видахим" Националната електрическа компания генерира загуба от 15 лева на мегаватчас. Ето защо тези промени, които ние направихме, бяха изключително важни, изключително наложителни, ако искаме да извадим енергетиката от колапса,  в който тя се намира.

Промените в Закона за енергетиката целят свиване на дефицита в Националната електрическа компания, добави Петкова: 
Разходите, които дружеството извършва за възнаграждения, са малко над 4 милиона и половина в рамките на година. Ако те желаят, биха могли да продават своята енергия на свободния пазар, но там, разбира се, цените не са такива, каквито са преференциалните цени на НЕК. Проблемът не е в държавата. Това, което ние направихме с промяната в Закона, е част от решението на проблема, на големия проблем с дефицита в сектор "Енергетика".

Още утре енергийният министър заминава за Видин, за да обясни на хората там какво се случва.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!