Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цената на водата в Шумен няма да бъде намалена

Цената на водата в Шумен няма да бъде намалена от Комисията за енергийно и водно регулиране. Това обясни пред недоволни граждани Ивайло Касчиев от държавния регулатор. Лошото качество на питейната вода в областния град доведе до протести и настояване сметките да бъдат намалени. 

По думите на Касчиев, решение за намаление на цената може да бъде гласувано от собственика на капитала на търговското дружество.

На всички трябва да е ясно, че намалението на цената може да доведе до това дружеството да не може да си плаща разходите и да натрупа финансови задължения, което да влезе в една спирала и да се застраши бъдещето за нормално водоснабдяване. Така че моят апел е - наистина град Шумен има проблем с качеството на питейната вода, защото няма изградена пречиствателна станция и инициативата на гражданското общество трябва да се насочи именно в тази посока, най-накрая този проблем да бъде решен като бъдат изградени тези съоръжения, които са необходими.  

Управителят на ВиК-Шумен инж. Светлозар Дамянов заяви, че дружество ще направи предложение към МОСВ и МРРБ да не плаща такса водоползване за язовир „Тича”, докато се изгради пречиствателна станция. Таксата е около 600 000 лв. годишно. Според инж. Дамянов, ако предложението се приеме, би могло да се направи редукция на цената на водата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!