Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма договореност при преговорите за гръцката дългова криза

| обновено на 20.03.15 в 12:43

Преговорите за уреждане на гръцката дългова криза в Брюксел не завършиха с конкретен резултат. След консултации с лидерите на Германия, Франция, Европейската комисия и Еврогрупата гръцкият премиер Алексис Ципрас обеща, че ще представи до дни нов списък със структурни реформи, които правителството му ще изпълни в замяна на допълнителна помощ от кредиторите.

Германският канцлер Ангела Меркел подчерта, че Атина няма да получи никакви пари, ако не започне да изпълнява ангажиментите си от края на февруари.

Обещанието на Ципрас доведе до укрепване на еврото тази сутрин.

На азиатските борси европейската валута се котираше за 1,0685 щатски долара.

Гърция е удовлетворена от преговорите с европейските лидери в Брюксел. Атина прие задължението да представи нов списък с реформи, за да продължи финансовата помощ от кредиторите.

В изявление за гръцките медии Ципрас изрази желанието както на европейските лидери, така и на Атина за съвместни действия по преодоляване на кризата.

Постигнахме споразумение да работим съвместно за бързото възстановяване на финансовата стабилност на гръцката икономика, каза той.

Правителството е готово да представи свои мерки по рестарт на икономиката, които не са свързани с прилаганите досега програми и ще се отразят съживително в макроикономически план. Кредиторите настояват за спешни реформи, а не само политически обещания, коментират основните гръцки медии.

Лидерът на гръцката опозиция Андонис Самарас заяви на срещата на Европейската народна партия, че страната потъва в несигурност и се налага спешно споразумение на европейско ниво.

От банковите среди алармираха, че гърците продължават да теглят средствата си от депозитите, като само вчера са изтеглени пет пъти повече пари, отколкото предишните дни.

В отговор на разрастващото се чувство на несигурност премиерът съобщи за европейска помощ за бедните:

Председателят Юнкер потвърди, че незабавно ще се финансира европейска програма за овладяване на хуманитарната криза в Гърция.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!