Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За обществени поръчки ще се кандидатства с единна декларация

Томислав Дончев
Снимка: БГНЕС

Фирмите ще кандидатстват с единна декларация по обществените поръчки. Това стана ясно на дискусия в строителната камара за новия закон за обществените поръчки.

До април 2016-а година България трябва да приложи новите европейски директиви в сферата на обществените поръчки. Правителството има намерение да го направи много по-рано. Решението е изцяло нов текст, каза вицепремиерът Томислав Дончев.

Законът създава правна рамка за пълна електронизация на процеса и всички отношения между възложител и изпълнител. Сред иновациите са електронните каталози и единна декларация за обществените поръчки. Предлага се оптимизиране на едноинстанционното производство за обжалване.

Засилва се технологията на предварителния контрол, обясни вицепремиерът Дончев. 

МОСВ ще използва опита си и ще разработи типова тръжна документация, заяви министърът на околната среда Ивелина Василева.

Според Василева с новите текстове ще се минимизира риска от забавяне на проектите заради обжалвания. Средно с шест и половина, седем месеца се забавят големите инвестиционни проекти, а финализирането на тръжната процедура с повече от две години.

От Строителната камара обясниха, че са изненадани положително от проекта на закона, улеснява се достъпът на малки и средни фирми до обществените поръчки, но имат забележки по изискването за деклариране на подизпълнителите, преди да има яснота по проекта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!