Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атина преговаря с Москва за цената на природния газ и за достъп до руския пазар

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Атина изпрати министъра на енергетиката в Москва за преговори по намаляване цената на природния газ, както и за допускане на гръцки стоки до руския пазар. Все още няма споразумение с кредиторите по последния транш от финансова помощ, което може да предизвика фалит на Гърция до две седмици.

Атина започна преговори за намаляване цената на руския газ за гръцките потребители. Министърът на енергетиката Панайотис Лафазанис се очаква да постигне споразумение с руската страна още преди срещата на премиера Алексис Ципрас с Владимир Путин. Атина предлага на руски инвеститори да участват в проучванията на залежите на газ в Егейско мере в близост до Крит.

Преди заминаването си за Москва гръцкият министър на енергетиката заяви, че ще се запознае с проекта по изграждане на газопровода “Турски поток“ и има вероятност Атина да се включи в него при изгодни за Гърция условия. Водят се преговори поне за частично допускане на гръцки стоки до руския пазар, въпреки санкциите на Европа срещу Москва. До дни официално започват санитарни проверки на гръцки ферми, които изнасят месо за Русия, както и на качеството на пресните плодове и зеленчуци. Според коментарите в Атина тази активност на Аграрното министерство подсказва,че има споразумение част от гръцките стоки да се върнат на руския пазар много скоро.

Тази вечер премиерът Ципрас свика извънредно заседание на парламента за преговорите, които Атина води с кредиторите. За сега "споразумението е в безизходица", съобщават кореспондентите от Брюксел, а Гърция е на прага на фалита още преди Великден.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

България сезира ЕК заради въведения 26 % данък върху сделките и транзакциите от Гърция

България сезира Европейската комисия заради въведения 26-процентов данък върху сделките и транзакциите от Гърция, съобщиха от финансовото министерство. Мярката, насочена към България, Кипър и Ирландия, е дискриминационна и непропорционална спрямо останалите..

публикувано на 30.03.15 в 13:38
Васил Велев

Васил Велев: Данък върху транзакциите от Гърция към България би довело до фалит на много наши фирми

Решението на гръцките власти да облагат всяка транзакция към България би довело до фалит на много наши фирми, заяви пред "Хоризонт" председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев: Има 3-месечен срок, в който трябва гръцката страна да..

публикувано на 30.03.15 в 11:35