Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Лазаровден

| обновено на 04.04.15 в 11:24

В последната събота преди Страстната седмица, християните празнуват Лазаровден. Църквата отбелязва възкресението на библейския Лазар, както и паметта на свети  мъченик Лазар Български, измъчван и убит през 1802-а година.

Лазаруването е момински ритуал за плодородие и благоденствие на цялото село, припомня етнографът Недка Димитрова:

Девойки на предженитбена възраст, пременени, натъкмени, облечени в най-хубавите си копринени и кенарени ризи, с най-хубавите си вълненици, които са направени от тях - изтъкани, изпредени и изплетени, се събират на групички и вървят от къща на къща. Всяка една къща в селото трябва да бъде посетена от тези хубави млади девойки, които пеят весели Лазарски песни. Стопанките трябва да дарят лазарските с бели несварени яйца за този хубав песенен поздрав.

И до днес традицията на лазаруването се поддържа от селските читалища във Врачанско. Анета Дилова от село Баница споделя:

Голяма красота е. Чудесно е, че по този начин се демонстрират и народните носии. Така възкръсва и се продължава традицията, възпитава се младото поколение и децата в любов към българското.

Песните и благословиите на лазарските групи ще обиколят днес домовете в ямболското село Генерал Инзово. 77-годишната Галя Димитрова си спомня с вълнение времето, когато тя е лазарувала и разказва, че в махалата са били около 16 момичета, обаче за Лазаровден са тръгвали само 7:

Две пееха, една куйрукчийка, така му викахме ний, и една до кръстницата, и кръстницата - седем. Много добре ни посрещаха,  само с яйца и пари. А лазарка може да стане всяко момиче като израсте вече, на 15-16 години. Когато кръстницата вече стане кръстница на Лазаровден, до годината трябва да се ожени, раза тя.

Момински песни ще огласят и чаршията в Етнографския комплекс „Етъра“ край Габрово, където девойки ще пресъздадат най-хубавия пролетен обичай - Лазаруване.

Лазарките ще танцуват пред работилниците в комплекса и ще пожелаят с песните си здраве и берекет на майсторите от Етърската чаршия. По реката момичетата ще пуснат своите венчета, сплетени от върбови клонки, каквато е традицията за днешния празничен ден в предпоследната събота преди Великден. Народната обредност, песните и танците, които се изпълняват, момичетата изучават в училището за лазарки, организирано в Етъра за пета поредна година. Всяка от девойките днес ще получи уверение, че е мома и вече може да се задоми.

С фолклорната програма „За тебе пеем, Лазар“ започва традиционният двудневен празник в Ловеч, посветен на Лазаровден и Цветница.

На откритата сцена в стария квартал "Вароша" своите песни и танци ще представят детски и младежки състави от Ловеч и областта. В 12:30 часа започва регионалният събор на народното творчество "Цветница в Ловеч". Участниците в него ще представят и характерна от миналото селска седянка. Гостите на празника ще видят и спектакъла "Звук и светлина - историята своя тачим". Майстори-занаятчии ще демонстрират рисуване на великденски яйца, изработка на кожени изделия, бижута от топено многоцветно стъкло, ръчно изработени кукли и домашна декорация от плат. Занаятчиите ще представят и дърворезба, керамика, икони, уникални свещи и други авторски изделия. Със своето грънчарско колело майстор от Троян ще демонстрира точене на керамични съдове.

Имен ден имат: Лазар, Лазарка, Лазарин



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!