Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести срещу СИРИЗА

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Местната организация на СИРИЗА в град Ламия организира протести срещу правителството на Алексис Ципрас. Активисти блокираха магистралата с искане за премахване на пътните такси.

По призив на активисти на СИРИЗА в град Ламия жителите от района блокираха касите за плащане на пътните такси и пропускат колите без да плащат. Настояват правителството да отнеме лицензите на частни фирми, които поддържат трасето и са поставили девет места за събиране на такси на отсечка от 120 километра. В акцията участва Работническия център в Ламия, както и ръководството на общината.

С национални знамена от двете страни на магистралата жителите приканват пътниците от преминаващите коли да ги подкрепят в петиция срещу високите пътни такси, които плащат дори и автобусите с ученици.

Днешният протест не е единичен случай. Той е продължение на недоволството на много граждански организации срещу непрекъснатото увеличение на пътните такси, които са прекалено високи за стандарта на гърците. Организаторите на днешния протест заявиха, че магистралата е построена със средства от бюджета и при плащане на годишния данък за колата се финансира поддръжката на пътната структура. В обръщение към правителството се настоява държавата да упражни контрол върху цената на пътните такси или да ги премахне напълно за гръцките граждани.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!