Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завършват античния комплекс "Сердика" до средата на октомври

Снимка: БГНЕС

До средата на октомври ще бъде завършено изпълнението на античния комплекс "Сердика" в центъра на София. Днес е подписан договорът за изпълнение на проекта за музея на открито, финансиран по програма "Регионално развитие". Четирима министри и  столичният кмет Йорданка Фандъкова дадоха началото на проекта.

Софиянци отдавна трябваше да се разхождат на това място, каза министърът на културата Вежди Рашидов:

"Имаше готови пари - 16 милиона, от които първият етап е площадът, който виждате горе, но четири месеца минаха. Правихме много бързо процедура. За щастие днес вече излезе решение на КЗК и на ВАС и сме щастливи всички в края на септември-средата на октомври да покажем една хубава София".

Кметът на София Йорданка Фандъкова обясни, че проектът с ларгото е пример за това какво става, когато има липса на приемственост при управление на различните правителства:

"И да видим наистина до края на годината ларгото в целия му блясък. Това е една сериозна политика на Столичната община за инвестиции в културно-историческото наследство. Около 6 милиона лева инвестира столичният Метрополитен в разкриването. Сега очакваме до края на годината цялото това богатство - това са две улици от римския период IV-VI-ти век, това е една голяма резиденция, изключително красиви многоцветни мозайки".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!