Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция цяла нощ посреща Възкресение Христово

Снимка: Архив

Гърците останаха през цялата нощ на тържествената Пасхална литургия в църкви и манастири.

Интересни традиции имат по островите,които бяха предпочетени и от много български туристи.

През цялата нощ и днес манастирите и църквите в Гърция са пълни с хора. Тържествената пасхална литургия привлече и много чужденци.Сред тях са и хиляди българи. Тези, които предпочетоха островите, имат възможност да наблюдават и различни великденски традиции.

На остров Корфу  хвърлят глинени  делви от балконите. На Миконос и Крит след Възкресение горят фигура на Юда. Малкият остров Патмос отново е пълен с туристи, дошли да наблюдават пасхалната литургия в пещерата, където е бил на заточение Свети Йоан Богослов. Там великденската литургия се извършва на седем езика, един от които е български. На остров Хиос през цялата нощ небето се озаряваше от фойерверки. В Пелопонес има традиция с Благодатния огън се пускат балони с фенери. А на Закинтос пускат стотици бели гълъби.

На всички гръцки острови част от днешната тържествена литургия се извършва на кораб в морето,за да получат благословия и моряците, които са на път.

Всички епархии раздават безплатна храна на бездомни и социалнослаби. Благотворителни акции се организират и от общините.

Днес гръцката традиция изисква посещение при кума и кръстника на детето, като се влиза в дома му с козунак, червени великденски  яйца и се моли за благословия.

Домовете на именниците са отворени за всеки гост. Празнуват Анастасиос, Пасхалис и Анестис.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!