Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 30 % ще намалее времето за придвижване с градския транспорт в София след въвеждането на Интелигентна система за регулиране на трафика

Снимка: БГНЕС

Между 10 и 30 процента ще намалее времето за придвижване с градския транспорт в София след въвеждането на Интелигентна система за регулиране на трафика. На форум, посветен на Градската мобилност, кметът Йорданка Фандъкова посочи, че метрото и изграждането на кръстовища на две нива в столицата имат за цел да бъдат преоделени задръстванията в града:

Тази система е насочена именно към даване предимство на градския транспорт и, разбира се, автомобилите на спешна помощ, пожарна, така че това е една система, която да гарантира по-доброто развитие на градския транспорт и привличането на хора, които да слизат постепенно от личните си автомобили. До края на годината проектът трябва  да стартира и в рамките на тази и следващата година да бъде реализиран, така че през 2016-а година освен подмяната на автобусите, вече тролейбусите на 90 процента са подменени. Очакваме и да заработи тази система, така че да има видим ефект върху качеството на въздуха, доколкото това зависи от системата на градския транспорт.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!