Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата все още не прави достатъчно, за да спре изоставянето на деца

Снимка: БГНЕС

Държавата все още не прави достатъчно, за да спре изоставянето на деца. Не се работи достатъчно нито с родителите, нито с кандидат-осиновителите, се посочва в проучване на Националната мрежа на децата. 

Днес от организацията представят "Бележник 2015: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?". Кризата с децата е общ ангажимент, посочва Дани Колева от Националната мрежа:

Продължаването на процеса с деинституализацията е оценено с добър 3.50. Всъщност ние отбелязваме тревожност и притеснение по отношение на това, че подкрепата към родители като цяло продължава да липсва като акцент. Ние смятаме, че държавата трябва да инвестира усилия, да подкрепя родителите да задържат децата си на най-различни нива - през родилно отделение, където да има социално работещи психолози, където специалисти да могат да оценяват дали детето има някакви трудности, дали има някакви проблеми в семейството. Така че наистина тази превенция, за която говорим, ще можем да я видим и това е особено валидно за децата, които са с по-трудно поведение, децата, които в училище не могат да се справят. Това, което те демонстрират, е вик за помощ.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!