Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

700 души вероятно са загинали след потъването на кораб с имигранти в Средиземно море

| обновено на 19.04.15 в 14:40
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Близо 700 души най-вероятно са загинали след потъването на кораб с имигранти край либийското крайбрежие миналата нощ. 28 души са били спасени при инцидента, станал в непосредствена близост до либийски води, на 120 мили от южния италиански остров Лампедуза. Предполага се, че корабът е потънал след струпване на хората в единия му край при наближаването на търговски кораб.

Плавателният съд е потеглил от Египет. Подал е сигнал за съдействие към специален оперативен център в Рим. От там, търговски кораб под португалски флаг е бил помолен за оказване на помощ. В своята безнадежност при приближаването му, бежанците се скупчили на единия борд на превозващото ги корабче, което се преобърнало. Спасителните дейности са започнали веднага. В тях участват плавателни съдове и хеликоптери на италианската брегова охрана, както и търговски кораби, общо 17 на брой. За пореден път, папа Франциск осъди случващото се с бежанците в Средиземно море, отправяйки апел към всички политически сили да се заемат с решаването на проблема.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

ЕС свиква спешна среща на министрите на външните и вътрешните работи след трагедията в Средиземно море

ЕС свиква спешна среща на министрите на външните и вътрешните работи след последната злополука с потънал кораб с имигранти в Средиземно море край Лампедуза.  Докато продължава да има войни и трудности в съседство около нас, хората ще продължават да търсят..

публикувано на 19.04.15 в 16:00

Франсоа Оланд призова за спешно заседание на външните и вътрешните министри от ЕС

Френският президент Франсоа Оланд призова външните и вътрешните министри на държавите от ЕС да проведат спешно заседание, след като стана ясно, че близо 700 имигранти вероятно са се удавили, след като корабът им се преобърна в Средиземно море. В интервю..

публикувано на 19.04.15 в 15:44

Продължава спасителната операция в Средиземно море

Италианската брегова охрана продължава спасителната операция в Средиземно море, където потъна кораб с близо 700 бежанци. Това стана на 200 километра южно от италианския остров Лампедуза. Операцията все още е за спасяване, но с времето ще стане само за..

публикувано на 19.04.15 в 17:12