Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисарят по имиграцията предлага прехвърляне на бежанците от Гърция и Италия към други европейски страни

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският комисар по имиграцията Димитрис Аврамопулос отново е в Атина. Той предлага прехвърляне на имигрантите и бежанците от Гърция и Италия към други европейски страни.

Аврамопулос разговаря с ръководството на няколко министерства, пряко ангажирани с бежанската вълна. Той обеща пред правителството незабавно да предложи на Европейската комисия да се активизира механизмът за реакция при извънредно положение във връзка с огромните мащаби на бежанската вълна. Атина настоява за по-голяма финансова помощ, а също и за разпределяне на тежестта от бежанската криза между всички страни от Евросъюза.

Бежанската вълна към Гърция се засилва, съобщават от охраната на морската граница. В Егейско море властите заловиха плавателен съд с 300 души нелегални имигранти. Само в последните два дни 1200 души са направили опит да влязат в Гърция незаконно.

Островите Лесбос, Хиос и Кос се превърнаха в "гара за бежанци", коментират местните жители, които са свидетели на ежедневни акции по спасяване на бедстващи хора в Егейско море.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!