Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Италия задържаха 44 души, свързани с бизнес по прием на бежанците

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Властите в Италия задържаха 44 души във връзка с разследването "Столична мафия” в Рим. Акцията се проведе в три области – Сицилия, Лацио и Абруцо.

Сред задържаните има регионален съветник на област Лацио, четирима служители на римската община, както и други регионални и общински служители от лявото и дясното политическо пространство.

Срещу тях е повдигнато обвинение за съучастничество тип "мафия", в корупция, фалшиво фактуриране, манипулиране на търгове, измамен трансфер на ценности. Дейността е свързана с използване на имиграцията и центровете за пребиваване на бежанци.


Разследването се води от 2012-а година. Първите арести по тези и други обвинения бяха извършени през миналата година. Сред задържаните тогава е смятаният за лидер на тази мафиотската схема Масимо Карминати, понастоящем в затвора, както и Лука Одевайне, длъжностно лице от Националния координационен център за прием на бежанците.

Според магистратите корупционната система използвала общественото финансиране за лични и икономически облаги на кооперации ангажирани с прием на имигранти. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!