Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хакери проникнаха в информационната система на американското правителство

Хакери проникнаха в информационната система на американското правителство с лични данни на милиони бивши и настоящи държавни служители. ФБР и Департаментът за национална сигурност все още оценяват каква и колко информация е изтекла, но отсега е ясно, че пробивът е засегнал всички федерални служби.

При атаката е засегнат Отделът за управление на персонала, който прави проучвания за криминалното минало на работещите във федералните структури и дава право на достъп до различни нива на секретност. Според "Вашингтон поуст" при пробива не са изтекли данни за проучване на криминалното минало или за служители, кандидатстващи за достъп до ниво на секретност.

Сенатор Сюзън Колинс, член на Комисията по разузнаване към Сената, обвини Китай за атаката. 

От пресслужбата на ФБР заявиха, че провеждат разследване и ще потърсят отговорност от тези, които представляват заплаха в киберпространството.

Близо 4 милиона служители ще получат уведомления, че техни лични данни може да са били компрометирани. Това е вторият, приписан на Китай инцидент, срещу федерална агенция за по-малко от година. В същото време, преди няколко месеца Русия беше обвинена за пробиване в системата на Белия дом и Държавния департамент.

През април представител на пострадалия сега Отдел за управление на персонала изнесе тревожни данни по време изслушване в Конгреса като каза, че службата е обект на близо два и половина милиарда атаки на месец.

Представител на Китай отхвърли като „безотговорни“ и „контрапродуктивни“ обвиненията, че страната му е организирала хакерската атака.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!