Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция е все по-близо до изходната врата на eврозоната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гърция е все по-близо до изходната врата на eврозоната. Атина отложи плащането по заема от МВФ с надежда за финансова помощ от кредиторите. Премиерът Алексис Ципрас свиква тази вечер кризисно извънредно заседание на парламента.

След напразните очаквания за споразумение с кредиторите Атина отказа насроченото за днес плащане по заема към Международния валутен фонд. Исканията на кредиторите за орязване на пенсии и увеличаване на данъци няма да бъдат нито приети от Атина, нито подкрепени от парламента.

Премиерът Ципрас посочи различията между двете страни:

Не можем да приeмем предложения като премахване на помощите за най-бедните пенсионери и увеличаване на ДДС върху енергията с 10%. Такива мнения не са база за преговори.

Не само депутати от опозицията няма да подкрепят с вота си подобна програма, но и депутатите от управляващата СИРИЗА.

От партията "Независими гърци", която участва в правителството, дойде категоричното предупреждение към премиера: Няма да се вдигат данъците в туризма по островите.

Министърът по труда Панос Скурлетис даде политическо тълкуване на кризата в отношенията между Атина и Брюксел.

В последните часове се води война. Сблъскват се две позиции за Европа, каза той.

Финансовият министър Янис Варуфакис е оптимист, че споразумение ще има, защото предложенията на Атина са реалистични. Ако само 12 депутати от СИРИЗА не гласуват споразумението, а се очаква те да са повече, Гърция отново отива на избори.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!