Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От днес започва ремонтът на площад "Руски паметник" в София

Снимка: БГНЕС

От днес започва ремонтът на площад "Руски паметник" в София, който ще продължи до 20-и август. Според ръководството на Столичната община този ремонт ще е с по-тежки ограничения за движението дори от ремонта на "Цариградско шосе".

След реконструкцията изместването на трамвая в локалното платно, от страната на Петте кьошета, кръстовището ще заработи като истински кръгово, като ще осигурява движение без предимство на направлението булевард "Македония" булевард "Генерал Тотлебен". Заместник-кметът по транспорта Любомир Христов предупреди за предстоящите задръствания:

Най-тежкият проект, по-тежък и от ремонта на "Цариградско шосе", като организация на движението, тъй като там имаме над 17 етапа с временна организация на движение. Основната причина е, че значителна част от реконструкцията е свързана с подмяна на подземната инфраструктура. Първата временна организация, която ще влезе от 10-и юни, и която предвижда частично затваряне на локалните платна в един малък участък, плюс част от улица "Опълченска", в района пред МВР болница, където движението ще се осъществява двупосочно в южните платна.

Според Веселин Кирев от Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт проектът за ремонт на кръстовището около Руски паметник отново ще даде предимство на автомобилите, тъй като изместването на трамвая отстрани на кръга ще даде възможност да се отвори още едно пътно платно. Той съобщи, че последният вариант на проекта предвижда премахване на една пешеходна пътека.

Обществото ни в момента е изключително чувствително на тази тема за пътната безопасност. Там са много натоварени пешеходни пътеки, пресичат ученици, майки с колички, възрастни хора. В този случай се акцентира върху трафика и по-бързото придвижване, което според нас не е нормалната и европейска практика, коментира Веселин Кирев.

Цялото интервю с Веселин Кирев в предаването "Преди всички" можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!