Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Среща на върха" за бежанците свиква канцлерът Ангела Меркел

„Среща на върха“ по проблемите на бежанците събира тази вечер канцлерът Меркел и16-те министър-председатели на федералните провинции.

Форумът е по инициатива на правителството на Северен-Рейн Вестфалия, тъй като в тази провинция са концентрирани най-много от търсещите статут на бежанци избягали от Северна Африка и Близкия Изток хора. В основата на дискусията са парите. Провинциите, които изчисляват разходите за един бежанец на 12 489 евро, настояват за финансова инжекция от страна на федералната хазна. Тази година Германия очаква над 450 хиляди молби за бежански статут и пребиваване на територията на всички провинции. Това са около 5,6 милиарда евро, които провинциалните бюджети настояват да получат от центъра. Общини в някои от провинциите, които са претоварени с бежанци признават, че изнемогват и се задъхват.

На срещата ще бъдат представени експертни оценки на четири работни групи. Специално внимание се отделя на децата, които са бежанци без родители и на малолетните, които са с родителите си. Очакваният им брой е около 13 хиляди. За тях се предвиждат специални интеграционни курсове, обучение по език, както и всички разходи, свързани с правната и полицейска защита на бежанските центрове и местата за временното им настаняване.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!