Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социалдемократите искат засилен контрол върху службата за външно разузнаване на Германия

Поредица от технически и организационни скандали съпътстват поетапното преместване на Службата за външно разузнаване на Германия от Бавария в Берлин и разкритията, че германските спецслужби са шпионирали в полза на американските си колеги доведе до искане на социалдемократите за засилен контрол върху работата на службата. Същевременно другият коалиционен партньор в правителството – ХДП – ги критикува остро за идеята.

Десетчленна независима комисия към германския Бундестаг (Г10) трябва да изиграе оздравяваща роля върху дейността на BND – като засили контрола. Това се казва в документ за вътрешна употреба на парламентарната фракция на социалдемократите, който се приема като проектозакон за службата.

Социалдемократите искат комисията Г10 да бъде „ефективна контролна инстанция“, която по независим и експертен начин да определи доколко и дали е целесъобразна намесата на службите в личната кореспонденция на хората.

В документа се казва още, че „приятелски държави“ биха могли да бъдат обект на шпионаж, ако по някакъв начин засягат националните интереси на страната, а „размяната на информация“ чрез заобикаляне на държавните ограничения трябва да бъде рязко и ефективно предотвратена.

Социалдемократите искат още уредена законова защита за гражданите, държавите и институциите на ЕС и забрана за икономическия шпионаж.

Техните идеи бяха подложени на остра критика от експертите на християндемократите – за тях не е необходим нито закон, нито повече контрол върху BND. Но е „по-целесъобразно и сериозно“ ако бъде приключена работата на комисията по аферата с американското подслушване и едва тогава да се мисли дали е необходим закон за външното разузнаване. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!