Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

А. Персенски: До седмици ще бъде одобрен план за профилактика и лечение на всички разновидности на хепатит

Адам Персенски
Снимка: БГНЕС
Половин милион души в България живеят с хепатит Б и С, сочат данни на сдружението "ХепАктив". Едва 3% обаче знаят, че са засегнати от вируса. До седмици ще бъде одобрен план за профилактика и лечение на всички разновидности на хепатит, обеща заместник-министърът на здравеопазването Адам Персенски.  България ще е сред първите държави, които ще имат хепатитен план, посочи той:

В него ще бъде разписано при какви условия тези лекарства ще бъдат доставени на нашите пациенти, кой ще плати за тях, как ще бъдат извършени самите процедури, къде ще бъдат лекувани тези пациенти, каква част от тези медикаменти ще бъдат реимбурсирани, за момента се реиимбурсират на сто процента, за колко пациенти и при какви условия. 300 пациенти наистина са в тежко състояние, но те в момента се лекуват.

Катерина Донева, която е била заразена с хепатит С преди 21 години, но не е подозирала, че болестта  ще  разруши черния ѝ дроб, сподели, че за нея въвеждането на хепатитен план и нова терапия е от жизнено значение:

Преливали са ми кръв при операция! Оттогава съм заразена с хепатит С, без аз да знам. През 2010 година, при профилактичен преглед, се установи, че съм с хепатит С – цироза, което не подлежи на интерферонова терапия. Искрено се надявам Здравната каса да направи така, че да приеме нова терапия, да имаме шанс и ние да живеем.

Репортажа на Евелина Стоянова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Половин милион души в България имат хепатит, без да знаят. Стартира нова кампания за превенция

Деветдесет на сто от българите не знаят какво е хепатит С, сочи проучване на сдружение "ХепАктив". 350 000 души са носители на хепатит Б и 150 000 - на хепатит С, без да знаят това. Затова е важно веднъж годишно да се правят профилактични изследвания,..

публикувано на 19.06.15 в 08:57